top of page

Waar moet je op letten bij het kopen van een Preset?

Een Adobe Lightroom preset is onmisbaar wanneer je fotograaf bent. Een preset zelf maken is nog best een uitdaging, maar gelukkig zijn er veel presets te koop die een mooie basis kunnen vormen voor het ontwikkelen van jouw eigen stijl. De prijs van een preset verschilt tussen de €1,- op Etsy en €100,- bij een professionele fotograaf. Maar hoe weet je nu welke preset geschikt is voor jou en welke van kwaliteit zijn? Daarom geef ik je hierbij 3 tips waar je op moet letten voordat je een preset aanschaft.In de periode dat ik zoekende was naar mijn eigen stijl als fotograaf heb ik wel 20 presets gekocht. Ik vond ze voornamelijk op Esty en ik dacht, dit is de oplossing voor mijn probleem. Ik wilde namelijk graag een natuurlijke edit, tikkeltje moody maar wel met realistische huidtinten en een mooie warme groene kleur. Maar ik had geen idee hoe en waar ik moest beginnen. Ik begon met het aankopen van presets van €3,- tot €25,- maar ik kwam er al snel achter dat deze presets op de voorbeeldplaatjes heel anders waren dan in werkelijkheid op mijn foto's. Uiteindelijk ben ik gaan onderzoeken welke elementen wél klopte aan de presets die ik had gekocht en die heb ik samengevoegd tot de preset die ik nu zelf al jaren gebruik. Het was een lange en dure zoektocht die ik je graag wil besparen.


3 gouden tips voor het kopen van een preset!


1. Bekijk goed de vóór beelden.

Bekijk goed de voorbeelden van de verkoper en dan met name de onbewerkte beelden die als voorbeeld gebruikt wordt. Bij presets op Etsy zie je dan vaak dat de zogenoemde 'onbewerkte beelden' al dusdanig bewerkt zijn dat jij nooit hetzelfde resultaat zal behalen met jouw eigen onbewerkte beelden. Een voorwaarde voor een goede vóór en ná foto is dus dat de onbewerkte beelden ook echt onbewerkt zijn. Alleen dan kun je goed vergelijken wat het effect is van een preset.2. Koop een preset die toepasbaar is in veel verschillende settings.

Elke foto die je maakt is anders. Dit komt door je camera-instellingen, de setting, kleuren, licht etc. Dat is de reden dat een preset nooit 100% past op al jouw verschillende beelden. Je zult na het toepassen van een preset altijd extra aanpassingen moeten doen om je beeld kloppend te krijgen. Een kwalitatieve preset is een preset die in de basis op veel verschillende soorten beelden past. En niet alleen maar past in één bepaalde setting. Met mijn eigen preset betekent dit dat de bewerking op al mijn beelden voor 75% bestaat uit de preset en de andere 25% pas ik handmatig aan. Bekijk goed in de voorbeelden van de verkoper van een preset of er gebruik gemaakt is van verschillende settings. Wanneer er 10 voorbeelden worden gegeven van één setting dan mag je er van uitgaan dat dit geen veelzijdige preset is.


3. Let goed op de huid- en geeltinten.

Tijdloze beelden creëer je door zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven. De kleur van de huid is het belangrijkste onderdeel van een goede bewerking. Dat is gelijk ook de lastigste tint om goed te krijgen. De kleuren geel en oranje zijn verantwoordelijk voor de huidtinten en die moet je dus goed in de gaten houden wanneer je naar voorbeeldfoto's van presets kijkt. Wat gebeurt er met die kleuren in de vóór en ná foto's die de verkoper als voorbeeld gebruikt? Dit kun je testen door goed de kleur geel en oranje te kijken. De kleur oranje en geel komt niet alleen terug in de huid maar komt ook terug in bloemen, kleding en interieur. Bekijk daarnaast aandachtig wat er met het wit in de foto gebeurt wanneer de preset is toegepast.


Je groen- en geeltint is naast de huidtint heel bepalend voor je edit. Mijn ervaring is dat de kleur groen in veel presets grijzig wordt. De verzadiging of kleurtint is zo aangepast dat alle warmte verdwijnt. Terwijl je met een warme groentint juist zoveel meer diepte in een beeld krijgt. De kleuren geel en groen in de kleurmixer bepalen de uiteindelijke tint groen in je edit. De kleur geel zit vrijwel in alles en is dus een kleur waar je goed op moet letten bij het aankopen van een preset.Tot slot.

Een preset kan een hele fijne basis vormen voor het ontwikkelen van jouw eigen stijl. Je kunt er veel van leren door te kijken wat er gebeurt wanneer je bepaalde instellingen in Adobe Lightroom combineert. Probeer na aankoop van een preset je eigen draai te geven aan de edit zodat dit jouw edit wordt en geen kopie van een ander. Daarmee maak je het eigen en authentiek.


Ben je nog onbekend met het gebruik van presets? Lees dan mijn blogpost over alles wat je wilt weten over presets!

553 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page