top of page

Alles wat je wilt weten over Adobe Lightroom presets

Bijgewerkt op: 25 jan. 2023

Dagelijks krijg ik vragen over mijn Adobe Lightroom presets. Waarom gebruik je een preset? Wat kun je met een preset? En hoe werkt het? Tijd dus om alle vragen te bundelen in een uitgebreide blog over PRESETS.


Beginnen bij het begin, wat is een preset?

Een preset is een 'pakket' aan instellingen die je in Adobe Lightroom op een foto kunt toepassen. Denk aan belichting, schaduwen, hooglichten, kleuren, verzadiging, contrast en ga zo maar door. Deze 'voorinstelling' (preset) kun je opslaan in Adobe Lightroom en toepassen op elke foto. Waardoor je eenheid creëert en elke foto dezelfde uitstraling krijgt. Je kunt het ook wel vergelijken met het maken van een brood. Ik geef jouw alle ingrediënten en mix ze voor je tot een mooi deeg en jij hoeft het brood alleen nog maar af te bakken :).

Voor wie is een preset geschikt?

Mijn preset is voor iedereen die het belangrijk vindt om dierbare foto's te koesteren. En het leuk vindt om foto's een mooie en unieke uitstraling te geven. Foto's van grote en kleine mijlpalen, van uitstapjes, van momenten thuis, van vakanties.. en ga zo maar door. Of het nu gaat om foto's die je met je telefoon gemaakt hebt of foto's die met een digitale camera gemaakt zijn. Mijn preset is een waardevolle toepassing op alle soorten foto's.


Met welk programma kun je de preset gebruiken?

Mijn presets zijn gemaakt voor Adobe Lightroom. Adobe Lightroom is hét fotobewerkingsprogramma onder fotografen. Maar er is ook een gratis versie van het programma, speciaal voor mobiel. Deze app blijft gratis en heeft vrijwel alle functionaliteiten die de betaalde versie ook heeft. Mijn Adobe Lightroom preset is beschikbaar voor zowel de gratis als de betaalde versie van Adobe Lightroom. Je kunt dus nog vandaag beginnen met het bewerken van je eerste foto door gewoon de gratis Adobe Lightroom app op je telefoon te downloaden.


Maar Iris, elke foto is toch anders, hoe krijg je dan dezelfde uitstraling?

Het klopt dat elke foto anders is. Dit heeft te maken met belichting en kleuren. Wanneer je een foto op een bewolkte dag in het bos maakt heb je een compleet andere foto dan op een zonnig strand. En daarin herken je direct de kwaliteit van een goede preset. Een goede preset past namelijk voor 90% op elke foto. Die overige 10% zul je zelf aan moeten passen. Denk hierbij aan een foto die iets lichter of donkerder gemaakt moet worden, meer schaduw of meer hooglichten. Het leuke is, je hoeft écht geen PRO te zijn om dit te leren. Wil je graag snel aan de slag met de app? Download dan mijn cursus Adobe Lightroom en ga vandaag nog aan de slag. Als je het eenmaal onder de knie hebt, heb je niet langer dan 5 minuten nodig om een foto te bewerken.


Welke aanpassingen doe jij vrijwel altijd, nadat je de preset hebt toegepast.

Ik pas vrijwel altijd de belichting aan. Daarnaast schuif ik ook vaak nog even met de schaduwen. Afhankelijk van of ik met tegenlicht heb gefotografeerd. Tot slot pas ik mijn lenscorrectie toe (wanneer ik met mijn camera fotografeer) en ik kijk goed wat mijn preset doet met de kleur van de huid. Wanneer de kleur van de huid bijvoorbeeld te rood is pas ik met de kleurmix de kleur van huid iets aan zodat het natuurlijk blijft.


Hoe vaak kun je een preset gebruiken?

Oneindig. Er is namelijk geen limiet. Ik deel met jou mijn instellingen, die je keer op keer kunt toepassen op je foto's. Je kunt mijn preset ook bewerken en aanpassen. Hierdoor ontwikkel je je eigen stijl, gaaf toch?!


Kan ik zelf ook een preset ontwikkelen?

Ja dat kun je zeker. Maar eerlijk is eerlijk, het ontwikkelen van een preset is een pittig klusje. Iets waar ik jaren over heb gedaan. De kunst is om een preset te maken die toe te passen is op veel verschillende foto's. En dat is best een uitdaging. Veel eenvoudiger is het om vanuit een bestaande preset jezelf verder te ontwikkelen door deze beetje bij beetje aan te passen en deze op te slaan bij je voorinstellingen. Zo werk je langzaam naar je eigen stijl toe.


Is een preset alleen geschikt voor fotografen?

Nee zeker niet. Het gebruik van een preset is zo eenvoudig dat iedereen het kan gebruiken. En ook het nabewerken van foto's is geen ingewikkeld klusje. Je moet alleen even weten hoe. En dat kan ik je leren. Of ga lekker zelf aan de slag door vooral veel uit te proberen en te doen.


Samengevat, wat zijn de grootste voordelen van een preset?

  1. Het scheelt je heel veel tijd. Je bent namelijk met één druk op de knop voor 90% klaar.

  2. Je ontwikkeld eenheid in je foto's. Heel fijn als je graag al je foto's in dezelfde stijl in je instagramfeed wilt plaatsen.

  3. Je ziet letterlijk welke instellingen ik heb toegepast. Je kunt hier veel van leren!
593 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page