top of page

Hoe stel je doelen? En zorg je dat je ze ook daadwerkelijke haalt.

Bijgewerkt op: 25 jan. 2023

Doelen stellen. I love it! Het geeft je namelijk richting, het motiveert je om slimmer te werken, creatiever te worden en alles uit jezelf te halen. Doelen kunnen wat mij betreft niet te groot of te gek zijn. En tegelijkertijd moet een doel haalbaar zijn en je voldoening geven. Is dit niet het geval dan werkt het stellen van doelen averecht en kom je in een negatieve vibe terecht van mislukking en onvrede. En dat is het laatste wat je wilt. Je begrijpt, het stellen van doelen én het behalen ervan is een kunst, maar zeker niet onhaalbaar. Laat me je helpen!


1. Maak je doelen zo concreet mogelijk

Wanneer je doelen stelt is het belangrijk om ze zo concreet mogelijk te maken. Wát wil je precies bereiken, wanneer is je doel behaald, op welke termijn wil je je doel behalen en hoe ga je dit bereiken. Wellicht ken je het model SMART nog van school. Dit model helpt je om je doel zo concreet mogelijk te maken. Heb je deze klassieker niet geleerd op school? Dan leg ik hem hier nog even uit;

Het SMART model helpt je om je doelen concreet te maken en gaat als volgt;

Specifiek: maak je doel zo specifiek mogelijk. Laat geen ruimte voor onduidelijkheden of twijfel

Meetbaar: maak je doel meetbaar zoals je kunt 'meten' wanneer je doel behaald is.

Acceptabel: bedenk goed of je doel past bij jou. Past het bij jouw werk/visie/behoefte.

Realistisch: Is jouw doel realistisch en haalbaar.

Tijdsgebonden: Wanneer wil je jouw doel behaald hebben. Geef jezelf een keiharde deadline.


Voorbeelden van een doel kan zijn:

Ik wil aan het eind van 2022, 30 newborn shoots gegeven hebben en daarmee een minimale omzet van 9000,- behaald hebben.


2. Manifesteer en visualiseer je doelen.

Wanneer je je doelen concreet gemaakt hebt is het tijd om ze te gaan visualiseren. Het kan je helpen om moodboards te maken en je doelen letterlijk visueel te maken. Om het voorbeeld te gebruiken van het doel om 30 newborn shoots te geven: maak een Pinterest board (of een fysiek moodboard) met beelden die je inspireren op het gebied van newborn shoots, lees en leer hoe andere fotografen die newborn shoots geven hun doelen behalen, hoe ze werken en wat hun inspireert. Schrijf inspirerende quotes die je zelfvertrouwen geven of een gevoel bij je losmaken omtrent het behalen van jouw doel.

Het uitschrijven van jouw doelen kan ook helpen bij het visualiseren. Hoe voel je je als jij je doel hebt behaald? Hoe ga je jezelf belonen of hoe ga je het vieren? Waarom is dit doel voor jou zo belangrijk en hoeveel heb je er voor over om jouw doel te behalen? Lees en bekijk de visualisatie van jouw doel regelmatig terug. Het herinnert je eraan waar je zo hard voor werk en waarom je dit doel zo graag wilt behalen.


Het manifesteren van jouw doel is de volgende stap. Je hebt nu goed voor ogen wát je wilt bereiken en waarom. Nu is het tijd om jouw doel te gaan delen met de wereld. Manifesteren betekent letterlijk: openbaar maken, bekend maken en een betoging houden. Wat betekent dat jij jouw doel kenbaar gaat maken aan de wereld. Schreeuw van de daken dat jij newborn shoots geeft, dat jij niets liever doet dan dit. Vertel je iedereen die je kent waarom je dit zo graag doet en 'spread the word'. Gooi het niet alleen de wijde wereld in maar zeg het ook elke dag tegen jezelf in de spiegel "Ik wil newborn shoots geven en ik ga in 2022 30 gezinnen gelukkig maken met de dierbaarste newborn shoots die ze ooit hebben gezien". Geloof in je zelf en sta volledig achter jouw doel.


3. Don't take no for an answer

Je hebt je doelen gevisualiseerd en bent lekker aan het manifesteren. Maar na de eerste newborn sessie krijg je negatieve feedback. De moed zakt je in de schoenen en je twijfelt hoe en of je dit wel kunt en wilt. Dit is het moment om door te pakken en flink aan je mindset te werken. Want wat het doel ook is. Het valt of staat met jouw doorzettingsvermogen en wilskracht. Beschouw het behalen van jouw doel als een kwestie van leven en dood. Dat klinkt misschien overdreven. Maar hoe vastberaden jij bent om het doel te behalen, bepaalt de uitkomst. Tegenslagen, mislukkingen, fouten maken, vallen en weer op staan hoort er nou eenmaal bij. Het zijn juist de tegenslagen waar je zoveel van leert en groeit. Vertrouw er op dat alles met een reden gebeurt en dat jouw vastberadenheid overwint. Want dat doet het, trust me!

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page