top of page

Hoe vind je je eigen stijl als fotograaf

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2021

Het vinden van je eigen stijl als fotograaf of creatief ondernemer kan een behoorlijke struggle zijn. Zeker wanneer je pas begint met fotograferen. Ook ik heb deze fase doorgemaakt toen ik begon met fotograferen en ik heb belangrijke lessen geleerd. Ik help je graag op weg bij het vinden van jouw stijl en deel met liefde mijn lessen met jou.


1. Daag jezelf uit door verschillende shoots te doen.

Wanneer je begint als fotograaf kun je een bepaalde verwachting hebben van shoots die bij je passen. Maar is dat ook zo? Maak eens een top 5 van shoots die je graag zou willen uitproberen en waarvan je denkt dat deze passen bij jouw interesse. Denk lekker out of the box. Er zijn namelijk zo ontzettend veel niches. Ik heb dit in het begin gedaan door bij vrienden en familie te vragen of zij testpersoon wilde zijn :) Zo heb ik een productshoot, portretshoot, newbornshoot en familieshoot gedaan om er achter te komen wat het beste bij me past. En nog steeds probeer ik mezelf uit te dagen door andere soorten shoots te doen. Zo blijf je jezelf ontwikkelen.


2. Ontvolg je grootste voorbeelden.

Deze tip kreeg ik ooit van fotograaf Wianda Bongen en is me altijd bij gebleven. Het klinkt raar en onaardig. Maar je wordt onbewust gestuurd door de fotografen waar je tegenop kijkt en het kan je eigen creativiteit flink in de weg zitten. Onbewust heb je toch de beelden van andere in je hoofd wanneer je bijvoorbeeld denkt aan een newborn shoot. Maar wat als jij het nou helemaal anders doet dan andere? Juist dat maakt je authentiek en onderscheidend. Vertrouw op je eigen creativiteit, je mag er zijn!

3. Denk in concepten. Maak voorafgaand van fotoshoots moodboards. Van kleuren, scenes, stijlen, props en locaties. Schrijf ook 3 kernwoorden waar jij je op wilt focussen tijdens een shoot. Denk bijvoorbeeld aan emotie, connectie, omgeving, etc. Zo kun je zonder dat je zelf hebt geschoten beter visualiseren welke stijl het beste bij je past. Dit kun je een paar keer doen en vervolgens kijken wat de overeenkomsten zijn. Waar blink je in uit en welke kernwaarden passen minder goed bij je.


4. Ontwikkel je eigen preset

Consistentie is everything. Jouw klanten kiezen je namelijk uit op jouw stijl. Deze stijl uit zich in jouw werkwijze, jouw soorten shoots, jou als persoon maar vooral hoe jouw foto's er uiteindelijk uitzien. Het is daarom essentieel om een consistente stijl te ontwikkelen. Dit is een proces wat niet van de één op de andere dag klaar is, maar een proces wat altijd in ontwikkeling is. Het ontwikkelen van een eigen preset is de key voor consistentie. Het is een ingewikkeld klusje, want hoe begin je met het maken van een preset? Waar je mee kunt beginnen is het aanschaffen van een preset die ontwikkeld is door een fotograaf die je aanspreekt. Ik heb zelf ook mijn eigen preset ontwikkelend, maar er zijn nog meer fotografen met een andere stijl die hun presets verkopen. Zo'n preset kan een mooi startpunt zijn voor het ontwikkelen van jouw eigen preset. In een volgende blog zal ik specifieker ingaan op het ontwikkelen en aanpassen van een preset.


5. Last but nog least.

Gun jezelf de tijd om jezelf te ontwikkelen. De bovenstaande stappen gaan niet over één nacht ijs. Het is een proces wat altijd in ontwikkelen is en dat mag ook. Bedenk je vooral; er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft en vertrouwd op je eigen creativiteit. You can do it!

Liefs Iris

120 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page